Süzme Bal ile Petek Bal Arasındaki Fark Nedir? Hangisi Daha Sağlıklı?

Süzme Bal İle Petek Bal Arasındaki Fark Nedir?

   Marketlerde bal reyonlarında, kahvaltılık ürün satışı yapan dükkanlara girdiğimizde farklı yapıda, farklı görüntüde ballarla karşılaşırız. Akışkan, içerisinde katı formda hiçbir madde bulunmayan balların yanında, petekle birlikte satılan ballar da bulunmaktadır. Hangisinin tercih edileceği konusu tüketicinin tercihine kalmış olsa da günümüzde en çok süzme bal tercih edilmektedir.

   Arılar üretmiş oldukları balı petekler içerisinde depolarlar. Balın bulunduğu peteklerle birlikte satıldığı haline petek balı denir. Kovan içinde petek üzerindeki sır tabakasının kaldırılıp santrifüj işleminden geçerek süzülmüş şekilde piyasada bulunan, sıkça karşılaştığımız ballar ise süzme ballardır.  

   Aslında süzme ve petek bal arasında bileşim, içerik olarak bir fark yoktur. Doğal olarak besin değerleri açısından birinin diğerine üstünlüğü bulunmamaktadır. Aralarında ufak farklar bulunmaktadır. Görünüm itibariyle süzme bal daha akışkan, sıvı, tortusuz formda iken; petek bal daha katı yapıda, görüntü itibariyle şekilli formdadır. Arlarındaki bir diğer farklılık noktası ise kalite kontrol işlemlerinde ortaya çıkmaktadır. Süzme ballar homojen yapıda olmasından dolayı kontrol işlemleri daha rahatlıkla yapılıp incelenebilirken; petek balların yapısı itibariyle homojen özellik taşımamasından dolayı inceleme yapılması oldukça zordur. Bunlar dışında aralarında büyük farklar olmadığı için hangisinin tüketileceği tamamen alıcının tercihine kalmıştır. 

Hangisi Daha Sağlıklı? Süzme Bal Mı? Petek Bal Mı?

   Raflarda gördüğümüz ballar çiçek ve salgı balı olarak 2'ye ayrılmaktadır. Çiçek balı, arıların çeşitli çiçeklerden topladıkları nektarları kendi salgıladıkları enzimlerle tepkimeye sokarak oluşturdukları baldır. Salgı balı ise arıların bitkilerin canlı bölümlerindeki salgılardan veya çiçek üzerinde yaşayan canlıların salgılarından ürettikleri ballardır. Tüketilme şeklinde ise genel olarak karşımıza petek veya süzülmüş şekilde çıkmaktadır. 

   Halk arasında genel olarak süzme bal tercih edilse de geleneksel şekilde yaşayan ailelerde petek balın da sıkça tercih edildiği görülmüştür. İçerik olarak aralarında fark olmasa da halk arasında hangisinin daha sağlıklı olduğu konusunda süregelen bir tartışma söz konusudur. Bir besin maddesinin sağlıklı olma potansiyeli doğallığı ve çeşitli kontrol işlemlerinden geçmiş olmasıyla doğru orantılıdır. Bu noktaya bakıldığında analiz edilmesi gereken ürünün homojen olması incelenmesini kolaylaştırır. Süzme bal homojen yapıya sahip olması dolayısıyla analiz işlemlerinde daha kolay ilerlenebilen bal çeşididir. Petek bal da ise her peteğin tek tek incelenmesi çok uzun zaman alır, yapılan kontrol işlemi de çok sağlıklı bir sonuç vermeyecektir. Süzme bal içerisindeki balın gerçek olup olmadığı, şeker şurubu karıştırılması gibi sahtecilik yollarının kullanılıp kullanılmadığı daha kolay tespit edilir. Petek bal da sahtecilik yapılma ihtimali çok daha yüksektir.

   Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta arıcılıkta ilaçlama yönteminin uygulanmasıdır. İlaçlama direk peteklere uygulandığı için bu ilaçların petek üzerinde kalması daha yüksek ihtimaldir. Hangisinin daha sağlıklı olduğu noktasında ise uzmanlar kontrol işlemlerinin daha kesin ve güvenilir sonuçlar vermesinden dolayı süzme balı daha risksiz görmekte ve tüketilirken süzme balın tercih edilmesi gerektiğini dile getirmektedirler. 

Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?

Tavsiye Link: Propolis Nedir?

Bir Yorum Bırak


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5