Meşe Balı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Ne Kadar Tüketilmelidir? Faydaları Nelerdir?

Meşe Balı Nedir?

   Meşe balı, meşe veya diğer adıyla "pelit" ağacının üzerinde bulunan meyvesinin içindeki sıvının arılar vasıtasıyla çeşitli işlemlerden geçerek bal haline gelmesiyle oluşur. Meşe balı salgı balı sınıfına ait bir bal türüdür, Salgı balları arıların ağaçlardan elde ettikleri ballardır. Genel olarak salgı balları senenin kısıtlı zaman diliminde elde edildiği için değerli ballardır. Meşe balının üretimi yaz aylarında gerçekleşir. Ülkemizde bilinirliği ve meşe balı kullanımı son dönemlerde ivme kazanarak artış göstermektedir.

   Meşe balı, meşe ağacının üzerinde gece ve gündüz arasındaki ısı farklılığında meydana gelen reçinenin arılar aracılığıyla toplanmasıyla oluşur. Arılar meşe ağacından elde ettikleri salgıları toplayarak kovanlarında biriktirirler. Orada besleyerek kendi salgılarının da eklenmesiyle bal formuna kavuşur.

Meşe Balı Özellikleri Nelerdir?

   - Meşe balı diğer ballarla karşılaştırıldığında nadir bulunan bir bal türüdür. Yaz aylarında toplansa da genel olarak Ağustos'ta kısa zaman diliminde elde edilir.

   - Rengi kestane balından koyu bir renge sahiptir. Bu özelliğiyle yabancı ülkelerde "dark honey" olarak bilinen meşe balının ülkemizde bilinen diğer ismi ise "kara orman balı"dır.

   - Akışkanlığı oldukça düşük, kıvam olarak bildiğimiz balların aksine çok yoğun kıvama sahiptir.

   - Meşe balı, salgı balı olduğu için tat olarak oldukça baskın, kendine özgü bir tada sahiptir. Ağzınıza meşe palamudunun tadı gelir.

   - Tatlılık olarak ise çok şekerliymiş gibi tatlı bir his bırakmaz. Orta seviyede tatlılık oranına sahiptir.

   - Bilinen diğer bal türlerine göre meşe balının polen oranı daha düşüktür. Ancak içerisinde yüksek miktarda enzim, mineral ve fenolik bileşikler içerir.

Meşe Balının Faydaları Nelerdir?

1) Antioksidan özelliği diğer ballara göre 5 kat fazla olan meşe balı kanser hücrelerinin oluşumunu engellemede güçlü etkiye sahiptir.

2) Antimikrobiyal etkisi sayesinde sindirim sistemindeki yararlı bakterileri arttırarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirmede etkin rol oynar.

3) Yüksek kalsiyum miktarı sayesinde başta dişler olmak üzere kemik sağlığının korunmasını sağlar.

4) Düşük şeker oranı sayesinde diyabet hastaları tarafından tercih edilmektedir.

5) Meşe balı antienflamatuar etkisiyle grip, enfeksiyonun sebep olduğu bağırsak rahatsızlıklarını, böbrek enfeksiyonunu hafifletir.

6) İçeriğindeki demir oranı ile anemi sıkıntısı yaşayan kişilere takviye görevi görür.

7) Yüksek mineral ve potasyum sayesinde kan basıncını dengeler, kolesterolü düşürür.

8) İçerdiği enzimlerle karaciğer ve kalp sağlığı için önemlidir.

9) Yatmadan önce alındığında rahat uyumanızı sağlar,

   

Bir Yorum Bırak


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

Bu yazıya henüz puan verilmemiş. Puan vermek istemezmisiniz ?