Karışımımızın baş kahramanları bal ve zencefil. İsteğe bağlı olarak da limon. Ballı Zencefil denilince hemen kış ayları aklımıza gelir. Her mevsim olabilen grip, nezle vb. mevsimsel rahatsızlıklar özellikle kış aylarında değişen sert hava koşulları sebebiyle artış göstermektedir. Böyle durumlarda büyüklerimiz tarafından hemen ballı zencefil önümüze getirilir. Tabi ki bunu yapmaları boşuna değildir. Bal ve zencefil tek başlarına birçok derde deva olurken bir araya gelerek oluşan ballı zencefil karışımı etkisini arttırarak vücuda daha fazla katkı sağlamaktadır.
Ballı zencefilin artan etkisi içeriğindeki güçlü bileşenler tarafından sağlanmaktadır. Tek başına tüketilmesi pek mümkün olmayan zencefil içerisinde bol miktarda C vitamini ve antioksidan barındırır. Bunların yanında potasyum, çinko, demir gibi vitaminler eşlik etmektedir. Vücuda sayısız faydası olan bu etkenler balın içerisindeki mineral ve etkinliği güçlü olan bileşenlerle bir araya geldiğinde vücuda son derece faydalı bir karışım olan ballı zencefil ortaya çıkmaktadır. Tabi ki tek başına ballı zencefil her şeyin çözümü olmamaktadır. Sağlığımız için beslenmemize dikkat etme gerekliliği başta gelirken ballı zencefil gibi etkili karışımlar da vücuda fayda sağlamaktadır.
- Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan enfeksiyonların büyük çoğunluğu viraldir ve antibiyotik pek fayda etmez. Gerek diğer viral enfeksiyonlara gerekse diğer enfeksiyon türlerine karşı öncelikli koruma kalkanımız bağışıklık sistemimizdir. Ballı zencefil hastalıklara karşı doğal savunma mekanizmamızı güçlendirerek bağışıklık sistemimizi etkin hale getirir.
- Yemeklerden sonra tüketildiğinde yaşanan sindirim problemlerine iyi gelir.
- Ani yükselen kan şekerini dengeler.
- Bal ve zencefil içerisindeki bileşenler bir araya geldiğinde oluşturduğu en büyük etkilerden biri de kansere karşı koruyucu etkisinin olmasıdır.
- Zencefil içerisindeki gingerol isimli madde onarıcı etkiye sahiptir. İltihap kurutucu etkisi vardır. Vücutta iltihap kaynaklı şişlik ve ağrıları azaltır.
- Kandaki yağ oranlarını dengeleyerek damar ve kalp rahatsızlıklarını önlemede yardımcı olur.
- Yaş ilerledikçe gelişen nörolojik sıkıntıları engellemede büyük etkisi vardır. Hafızayı kuvvetlendirir.
- Kadınların adet döngüsünde yaşadıkları ağrı ve sancıların hafifletilmesinde etkilidir.
- Üst solunum yolu enfeksiyonları ve özellikle astım hastalarında yaşanan rahatsızlıklara büyük destek olur.
- Düzenli kullanımda emziren annelere destek sağlayarak anne sütünün artmasını sağlar.
- Ballı zencefil antioksidan etkisiyle vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olarak cilt sorunlarını da giderir. Sivilcelenme, cilt lekeleri, yaraların iyileşmesini ve engellenmesini destekler.
Şifa kaynağı olan karışımımız için gerekli malzemeler hepimizin evinde rahatlıkla bulundurup tüketebileceği basit ve uygun ürünlerden oluşmaktadır. Kolay bulabileceğiniz malzemelerle birçok farklı tarif elde edebilirsiniz.
MALZEMELER
- Taze kök veya toz zencefil
- Su
- Bal
- Limon (İsteğe bağlı)
YAPILIŞI
* Bilinen en eski tariflerden biri bir tatlı kaşığı bala 1 çay kaşığı toz zencefil eklenerek direk olarak tüketmektir. Bu pratik ve hızlı etkili tarifle inatçı öksürüğünüze müdahale edebilirisniz.
* Bir diğer kullanım şeklinde ise taze kök zencefil ve limon dilimlerini balla karıştırarak bir kavanozda belirli süre bekleterek oluşturulan şuruptur.
* En sık kullanılan diğer tarifimiz ise çoğunlukla tüketilen çay formudur. Ballı zencefil çay için birkaç dilim taze kök zencefil veya 1 çay kaşığı toz zencefil ve 1 bardak su kaynatılır. Hafif ılıdıktan sonra içerisine 1 çay kaşığı bal ve isteğe bağlı olarak limon eklenerek servis edilebilir.
Tavsiye Link: Çam Balı Nedir?
Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?
Bu yazıya henüz puan verilmemiş. Puan vermek istemezmisiniz ?
Bir Yorum Bırak