Kestane Balı Nedir? Faydaları Nelerdir? Tüm Özellikleri

Kestane Balı Nedir?

   Kestane balı, arıların Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açan kestane ağaçlarından topladıkları nektarlardan oluşturdukları özel bir bal çeşididir. Kestane balı, ülkemizde yetişen en önemli çiçek ballarından biridir. Senenin belirli bir zamanında ve diğer ballara nazaran daha az miktarda üretilebildiğinden değerli ballar arasındadır. Kestane balı, ülkemizden en çok Bursa ve kestane ağaçlarının bulunduğu Karadeniz bölgesinde üretilir. Bu balı özel kılan bir diğer özelliği ise, işçi arılar kestane balını üretirken diğer çiçek ballarından farklı olarak değişik çiçek aromalarıyla karıştırmamaya özen gösterirler. Sadece kestane ağacı çiçeğinden üretilir. 

   Hakiki, doğal olan kestane balının kıvamı ve rengi diğer ballara göre koyu, tadı daha keskin ve acı, kokusu ise kendine has daha baskın bir yapıya sahiptir. Ağzınıza az miktarda aldığınızda kestane tadını kolaylıkla hissedebilirsiniz. Kestane balı halk arasında "acı bal" olarak da bilinir. Kestane balının tadı ve kalitesi iklim koşullarından, yetiştiği ağacın toprak türünden de etkilenir. Çiçeklenme döneminde çok fazla yağış alması çiçekleri çürüttüğü için kestane balı üretimi de direk olarak etkilenmektedir. 

   Kestane balı üretilirken çiçek açan kestane ağaçlarının kokusunu alan toplayıcı arılar kokunun peşinden gider ve çiçeğin etrafında dolanırlar. Üzerine kondukları çiçekten aldığı nektarı kovana taşırlar. Toplayıcı arıların getirdikleri nektarları işçi arılar devralır. Kovanda kendi mide enzimleriyle birleştirerek özel bir yere ve öneme sahip olan kestane balını üretirler. 

Kestane Balının Özellikleri Nelerdir?

- Farklı aroma tatlarını bir arada bulunduran kestane balı yenildiğinde kestane tadı baskın bir şekilde hissedilir. Tadının bu kadar baskın olmasının sebebi, sadece kestane ağacı çiçeğinden elde edilmiş olmasındandır. 

- Rengi ve tadı dolayısıyla diğer ballardan çok kolaylıkla ayırt edilebilir. Ancak her işte olduğu gibi bunda da suistimal eden birçok kişi vardır. Kestane balı alırken bildiğiniz ,güvendiğiniz yerden alınız.

- Rengi koyu kahverengidir. Kestane balının içerisinde amino asit, şeker, demir, bakır, kalsiyum, potasyum fazla miktarda bulunmaktadır. Baldaki protein, enzim miktarı arttıkça da balın rengi koyulaşır.

- Kıvamı oldukça yoğun bir yapıya sahiptir. pH oranı diğer ballara göre daha yüksektir.

- Diğer ballara göre daha geç kristalleşir. Bu da içerisindeki fruktoz oranının glikoz oranından yüksek olmasından kaynaklanır.

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

1) İçerisindeki yüksek fruktoz oranı sayesinde iyi bir enerji deposudur.

2) Kestane balı bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücut direncini arttırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

3) Bağırsak florasını dengeleyerek daha düzenli çalışmasını sağlar.

4) Uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.

5) Antiseptik özelliğiyle ağız içinde oluşan aft ve yaraları tedavi edicidir.

6) Sindirim sistemini düzenler. Mide ağrısı, mide ülseri, kramplar gibi sorunları hafifletir.

7) Ölçülü olarak tüketildiğine kestane balı kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

8) Antioksidan özelliğiyle ön plana çıkar. Böylece vücuttaki mikropları uzaklaştırır.

9) Boğaz enfeksiyonları, öksürük, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir

10) Kansere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.

11) Kolesterolü düşürerek, damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.

12) Antiseptik özelliğiyle cilt yaraları, problemlerine iyi gelir.

13) Kandaki pıhtılaşmayı önleyerek kalp sağlığını korur.

14) Kış hastalığı olarak bilenen nezle, grip gibi rahatsızlıkları hafifletir.

2 Yorum

  1. Çok lezzetli bir bal .Çocuğuma güvenli bir şekilde yediriyorum.Tam bir şifa kaynağı . Teşekkür ederiz Ari Bakanı.Emeğinize sağlık ☝️????????????

  2. Herkesin tüketebileceği sağlıklı ballar burada bulabiliriz arı bakanı ağabeyimizi yakından tanıyorum işninin ehli Bir insan ben aldım tükettim sizlerede tavsiye ediyorum teşekkürler arı bakanı

Bir Yorum Bırak


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5