Kekik balı, adından da anladığımız üzere kekik bitkisinden üretilen çiçek balları kategorisine giren bir bal türüdür. Kekik balını diğer çiçek ballarından ayıran en temel özelliği kekik otunun damakta hissedilen baskın tadı ve kokusudur. Kekik balının kokusu, onun en büyük sırrıdır. Arılar kekik balını yaparken saf kekik otunu kullanırlar. Yapılırken tek bir çiçek çeşidi kullanıldığı için de monoflora (tek çeşit) bal sınıfına girer.
Kekik otu nektarlı bir bitki türüdür. İçerisindeki yağda timol adı verilen bir madde bulunur. Kekik balındaki baskın hissedilen kekik kokusu da bu timol maddesinden kaynaklanır. Kekik bitkisi ülkemizde yaygın biçimde yetiştirildiği için kekik balı da ülkemizde kolay üretilebilen ve bulunabilen ballar kategorisine girer. Kekik bitkisi genelde kırsal kesimlerde, yüksek rakımlı yaylaların olduğu bölgelerde yetiştirilir. Türkiye'nin iklimi kekik balı yapımı için oldukça elverişlidir. Ülkemizde en çok Çankırı, Ankara, Kastamonu, Bolu, Kütahya, Amasya ve Trabzon'da yetişir.
- Kıvam olarak oldukça yoğun bir yapısı vardır. Kekik balının akışkanlığı diğer ballara göre daha azdır.
- Rengi şeffafla açık altın sarısı arasındadır. Rengiyle de diğer ballardan ayrılır.
- Kekik otuna özgü, baskın, buruk bir tadı vardır.
- İklim özelliklerimiz elverişli olduğundan kekik balı ülkemizde en rahat üretilen ballardan biridir.
- Yapılan araştırmalarda kekik balının diğer ballar arasında antioksidan aktivitesi en yüksek olan ve en yüksek polifenol seviyesine sahip bal olduğu ortaya çıkmıştır.
1) Özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen kekik balı bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı kalkan görevi görür.
2) Yaraları iyileştirme özelliğiyle bilinir.
3) Güçlü antioksidan içerir. Antioksidanlar; vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirmekle görevlidir. Bu sayede kalp, diyabet, kanser, astım dahil birçok kronik rahatsızlığı önlemede etkisi büyüktür.
4) Mide rahatsızlıklarında ülser, reflü şikayetlerinin azalmasında etkilidir.
5) Nefes açıcı özelliği sayesinde kekik balı astım ve bronşit hastaları için doğal ilaçtır.
6) Bağırsakların düzenli çalışmasına katkı sağlayarak faydaları bakterilerin artmasına yardımcı olur.
7) İştah açıcı olması sebebiyle kilo almak isteyenler tarafından tüketilmesi önerilir.
8) Cilt üzerinde de birçok olumlu etkiye sahip olan kekik balı ciltteki kaşıntı, egzama, yaralar gibi sıkıntıları gidermede önemli rol oynar.
9) Yüksek D vitamini içeriği sayesinde vücudun gevşeyip rahatlamasına yardımcı olur.
10) Özellikle sigara kullananların tüketmesi önerilen kekik balı öksürüğü gidererek, akciğerlerin temizlenmesinde etkin rol oynar.
Kendine has kokusu ve baskın tadı olan kekik balı genelde kahvaltılarda tereyağ veya kaymakla birlikte tüketilmektedir. Onun dışında tatlı yapımında sofra şekeri yerine daha sağlıklı alternatifler arayanlar için güzel bir seçenektir. Süt veya suyla karıştırılarak da tüketilmesi uygundur. Ancak çok sıcak ürünlerle birleştirilmesi balın özelliğini kaybetmesine sebep olacağı için ılık içeceklerin içerisine katılmalıdır. Özellikle sabahları tüketilen kekik balı gün içinde enerjik olmanıza katkı sağlayacaktır.
Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?
Tavsiye Link: Çam Balı Nedir?
Bu yazıya henüz puan verilmemiş. Puan vermek istemezmisiniz ?
Bir Yorum Bırak