Keçiboynuzu (Harnup) Balı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?

Keçiboynuzu (Harnup) Balı Nedir?

   Keçiboynuzu, yenilebilen meyvelerinin bulunduğu, baklagiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Keçiboynuzu balı, bu keçiboynuzu ağacı çiçeklerinden belirli dönemlerde toplanan nektarlarla yapılan monoflora türünde bir baldır. Monoflora, çok büyük bir kısmının tek bir çiçekten toplanarak meydana getirilen balları ifade eder. Ülkemizde keçiboynuzunun bir diğer adı da "harnup" tur. Bu yüzden Harnup balı veya keçiboynuzu balı aynı şeyi ifade eder. Bazı yerlerde karşımıza harnup balı olarak da çıkabilmektedir.

   Keçiboynuzu balının üretildiği ağaçlar, kışın yaprak dökmeme özelliğiyle bilinirler. Keçiboynuzu, ağaçta sarkık şekilde bulunur. Sıcak ve güneşi sevdikleri için Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişirler. Toprak altındaki derin kökleri sayesinde kuraklığa uzun süre dayanabilen bir bitkidir. Ülkemiz keçiboynuzu (harnup) balı üretimi için elverişli olmasına rağmen tüketim olarak fazla tercih edilmemektedir. Tüketimi fazla olmasa da üretim ve kalite noktasında Dünya sıralamasında ülkemiz 2. sırada yer almaktadır.

Keçiboynuzu (Harnup) Balı Nasıl Oluşur?

   Keçiboynuzu (harnup) balı monoflora bal türüne ait olduğu için büyük bir kısmı sadece keçiboynuzu (harnup) ağacından üretilir. Arılar, keçiboynuzu ağacının kokusuyla harekete geçerler. Çiçeklerinin üzerine konarak bu çiçeklerden nektarları toplatıp kovana taşırlar. Kovanda çalışan işçi arılar getirilen nektarları kendi enzimleriyle birleştirerek keçiboynuzu (harnup) balı haline getirirler. Gerekli işlemlerden geçerek dönüşüm geçiren keçiboynuzu (harnup) balı kovandaki peteklere aktarılır.

Keçiboynuzu (Harnup) Balının Faydaları Nelerdir?

    Tat ve koku olarak diğer ballara göre farklılık taşıyan keçiboynuzu (harnup) balı baskın tadı ve kokusu sebebiyle tüketim açısından çok fazla tercih edilmemektedir. Ülkemizde pek bilinen bir bal türü olmasa da Dünya'da en kaliteli ballarda en başlarda yer alır. Belirli miktarda düzenli kullanımı sayesinde birçok hastalığa şifa olabilmektedir. Keçiboynuzu (harnup) balının faydaları şöyledir;

- Kalsiyum bakımından zengin olan keçiboynuzu (harnup) balı kemiklerin güçlü kalmasına katkı sağlar.

- Bademcik iltihabı ve göğüs ağrılarının tedavisinde kullanılır. 

- Yatmadan önce 1 bardak süte katılan 1 tatlı kaşığı harnup (keçiboynuzu) balı rahat bir uyku uyumanıza destek olur.

- Balgam söktürücü etkisi vardır.

- Bronşları açar ve nefes darlığını hafifletir.

- Astım tedavisine ek destek olarak kullanılabilir.

- İçerdiği yüksek vitamin ve mineraller sayesinde diş ve dişeti problemlerini hafifletir.

- En büyük faydası akciğer ve kalp hastalıklarında olumlu etkileridir.

- Akciğer kanseri hastalarına uygulanan tedavilerde hastada akciğer ödemi oluşabilmektedir. Bunun sebep olduğu nefes darlığı problemini hafifletir ve ödemi ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

- Vücuda etki eden radyasyonu uzaklaştırmada etkilidir.

- Kalp çarpıntısını hafifletir. Kanı temizler ve damar tıkanıklığının önüne geçer.

- Düzenli kullanımda kansızlık sorununa çözüm olmaktadır.

- Grip vb enfeksiyonların semptomlarının giderilmesinde etkilidir.

- Hafızanın kuvvetlendirilmesinde etkilidir.

- Midede Helicobacter pylori bakterisinin sebep olduğu mide ülseri ve gastrit gibi sindirim problemlerinin giderilmesinde yardımcı olur.


Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?

Tavsiye Link: Altın Süt Nedir?

Bir Yorum Bırak


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 4