Ihlamur Balı Nedir? Nasıl Oluşur? Nelere İyi Gelir? Nasıl Tüketilir?

Ihlamur Balı Nedir?

   Ihlamur balı, ıhlamur ağacı çiçeklerinden senenin belli dönemlerinde toplanan nektarlardan elde edilen bal türüdür. Ihlamur ağacı senenin her döneminde çiçeklenmediği için ıhlamur balı da belirli dönemler arasında üretilir. Genel olarak Haziran aylarında çiçek vermesiyle başlayan ıhlamur hasadı, ıhlamur balı için de zamanın geldiğini gösterir.

   Genel olarak tüketilen çiçek ve çam balının tadı hemen hemen herkes tarafından iyi bilinir. Ancak ıhlamur balı gibi tek bir çiçek özünden elde edilen monoflora bal ürünlerinin kullanımı çok yaygın değildir. Diğer monofloral ballar gibi ıhlamur balı da bilinen genel ballardan farklı olarak tek bir çiçek özünden yapıldığı için toplandığı ıhlamur çiçeğinin kokusu ve lezzetini baskın olarak içinde barındırır. Sınırlı oranda toplanabildiği için de genel kabul görmüş ballar kadar yaygın değil, özel bir yere sahiptir. Ihlamur balı kendine has kokusu ve lezzetiyle farklı bal deneyimleri elde etmek isteyenler için güzel bir seçenek haline gelmektedir.

Ihlamur Ağcı Nedir? Nerelerde Yetişir? Hangi İklimi Sever?

   Ihlamur ağacı, ebegümeci ailesine ait bir bitki türü olup ılıman iklimi sever. Dünya üzerinde 40'tan fazla türü bulunan ıhlamur ağacı genel olarak kendine has kokusuyla bilinir. Genelde ağaç veya çalı formuyla yetişir. Ilıman iklimi sevdiği için genellikle denize kıyısı olan yerlerde yetişir. Ülkemizde ise Artvin, Bursa, Yalova civarında yetiştirilir ve ıhlamur balı üretimi yapılır. Soğuk hava koşullarından çabuk ve olumsuz etkilenen ıhlamur ağacını yetiştirmek için Marmara, Ege bölgeleri  uygun bölgelerdir.

   Ani değişen hava koşullarına uyum sağlayamayan ıhlamur ağacı güneş alan bölgelerde rahatlıkla yetişir. Güneş almasına rağmen sulamanın yetersiz veya yağışın az olduğu yerlerde yapraklarında sararmalar meydana gelir, çabuk zarar görür. Uygun koşullarda yetiştirilen ıhlamur ağaçları 5-10 yıl içerisinde çiçek vermeye başlar. Ihlamur ağacı günümüzde daha çok ıhlamur çayı sayesinde popüler hale gelmiştir. Birçok rahatsızlığa şifa olan ıhlamur çayı özellikle kış aylarında tüketilmektedir. 

Ihlamur Balı Nasıl Oluşur?

   Ihlamur ağaçları bahar sonu yaz başlında çiçeklenmeye başlar. Çiçeklerin açmasıyla ıhlamur balı için üretim vakti de gelmiş demektir. Kestane ağaçlarıyla aynı dönemde çiçek açtığı için kestane balıyla bazen karışabilmektedir. Ihlamur balının üretilmesi ve paketlenmesi büyük titizlik gerektirir. Her sezonda, istenilen dönemde bulunmayan bir bal çeşidi olan ıhlamur balı farklı bal sevenler tarafından sıkı takip edilmektedir. Sınırlı miktarda toplanıp üretilebildiği için değerli ballar arasındadır. Fiyat olarak da sürekli kullanılan ballara kıyasla yüksek fiyata sahiptir. 

   Çiçek açan ıhlamur ağaçlarından toplanan nektarlar kovana getirilerek peteklere doldurulur. Kovandaki işçi arılar getirilen nektarı kendi salgılarıyla çeşitli işlemlerden geçirerek  şifa kaynağı olan değerli ıhlamur balını meydana getirir. 

Ihlamur Balının Özellikleri Nelerdir?

- Ihlamur ağacının bazı türleri nemli havalarda fazla nektar salgılarlar. Sabah erken saatlerde çiçeklerin üzerine bakıldığında bu nektarlar gözle görülebilir hale gelmektedir.

- Ihlamur balının aroması oldukça güçlüdür. Baskın bir ıhlamur tadı alınır.

- Rengi başta açık yeşil alt tonlu açık renge sahipken bekledikçe sarı hale gelmektedir.

- Glukoz- fruktoz oranı yüksek olduğu için kristallenme yapar. Ancak kristalize olması ıhlamur balını tadında herhangi bir değişikliğe sebep olmaz.

- Ihlamur balı en tatlı ballar arasındadır.

- Diğer ballara göre akışkan bir yapıya sahiptir, ağızda kolay dağılır.

- Ağızda başta hafif mentollü nane aroması verir.

Ihlamur Balının Faydaları Nelerdir?

1) Ihlamur balı soğuk algınlığı, grip gibi mevsimsel rahatsızlıklarda terletme özelliğiyle semptomların hafifletilmesinde yardımcı olmaktadır.

2) Genel olarak balın rahatlatma etkisi vardır. Ihlamur balı da düzenli kullanımda stres, kaygı, depresyon şikayetlerine iyi gelmektedir.

3) Hazımsızlık şikayetlerini gidererek sindirim problemlerini çözmede etkilidir.

4) Güçlü içeriği sayesinde ıhlamur balı kanser oluşumunu engeller.

5) Sinir sistemini ve kasları güçlendirdiği için vücudun dayanıklılığının artmasına yardımcı olur.

6) Ateş düşürücü özelliği olan ıhlamur balı her türlü öksürük sorunu için tam bir şifadır.

7) Safra kesesi sıkıntılarında oluşan rahatsızlıkları minimalize eder.

8) Migrenin sebep olduğu baş ağrıları, kas ağrısı ve spazm gidermede oldukça etkilidir.

9) Karaciğer rahatsızlıklarına şifa olan ıhlamur balı sağlık açısından büyük önem taşır.

10) Kan basıncını düşürme etkisi bulunur. Çarpıntı şikayetlerini giderir.

Ihlamur Balı Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmelidir?

   Öncelikle 1 yaş altındaki çocukların bal tüketimi doğru olmadığı için 1 yaş altı çocuklarda ıhlamur balını da kullanmayınız. Kronik rahatsızlığı olanların doktoruna danışarak tüketmesi tavsiye edilir. 

Ihlamur balını ister çaya ekleyerek, isterseniz kahvaltılarda ekmeğinize sürerek tüketmeniz mümkündür. Tatlı yapımında, hamur işlerinde şeker yerine kullanılabilen  ıhlamur balına baskın tat özelliğinden dolayı dikkat etmek gerekir. İstenildiği takdirde süt veya yoğurtla karıştırılarak da tüketimi sağlanabilir. 


Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?

Tavsiye Link: Kekik Balı Nedir?

 

   

   

Bir Yorum Bırak


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5