Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

   Gerçek bal, doğal yollarla elde edildiği takdirde doğası gereği içerisinde hiçbir zararlı madde barındırmamaktadır. Kahvaltı sofralarının en önemli besinlerinden biri, sağlıklı tatlı tariflerinde şeker ihtiyacını karşılamak için kullanılan, içerisinde bulunan zengin mineral ve vitamin içeriği ile birçok hastalığa şifa olabilen mucize besin kaynağı olan bal herkesin yaşamında belirli ölçülerde tüketmesi gereken bir üründür. Bu da fırsatçılara yeni bir kapı açmıştır.

   Günümüzde bal üreticilerinden bazıları işe hile katarak sayısız faydası olan balı doğal yapısından uzaklaştırarak zararlı maddeler barındıran, sağlığı tehdit eden bir maddeye dönüştürmektedir. İçerisine ham madde olarak insan sağlığına çok zararlı olan glikoz şurubu, fruktozlu mısır şurubunu ve yapay tatlandırıcıları ekleyerek balı gerçek bal olmaktan, yararlı besin maddesi olmaktan çıkarıyorlar. Hem kendi üretim maliyetlerini daha ucuza getiriyor hem de insan sağlığıyla oynuyorlar. Bu yüzden bal tüketirken en dikkat etmemiz gereken şey balın gerçek bal olduğundan emin olduğumuz güvenilir yerlerden almaktır. Tüketeceğimiz balın gerçek bal olup olmadığını anlamanın çeşitli kriterleri bulunmaktadır.

Gerçek Balı Sahte Baldan Ayıran Özellikler Nelerdir?

   Bal alırken çeşitli özelliklerine bakarak gerçek balı sahtesinden ayırt ederek sağlığımıza gereken özeni göstermiş oluruz ve sahte üreticilerin işlerini zorlaştırmış oluruz. Gerçek balı sahte baldan ayıran özellikler şunlardır;

1)ŞEKERLENME

   Balın şekerlenmesi konusunda yıllardır devam eden bir tartışma konusu bulunmaktadır. Bir kısım gerçek balın şekerlenmeyeceğini öne sürerken diğer grup gerçek balın şekerlenme yapacağı konusunda hemfikirdir. Gerçek bal dolapta durduğu takdirde kavanozun dibinden başlayarak şekerlenme yapmaya başlar. Ortalama 2 ay gibi bir sürede bal kristalleşmiş görüntüye kavuşur. Buzdolabında beklediğinde bir süre sonra tereyağı kıvamına gelen bal gerçek baldır. Balın şekerlenmesinin sebebi içerisinde doğal bileşen olarak bulunan glikozun belirli bir ısının altına düşünce kristalleşmeye başlamasıdır. 

2)RENK

   Gerçek balı görüntüsünden de sahtesinden ayırt etmek mümkündür. Gerçek bal, sahte bala göre daha koyu renktedir. Koyuluk derecesi balın çeşidine göre değişse de yoğun kıvamı sebebiyle genel olarak çok açık renklerde olmaz. Ancak sadece rengine bakarak karar vermemek gerekir. Diğer kriterleri de göz önünde bulundurmak işimizi kolaylaştıracaktır.

3)TAT

   Gerçek balın genzi yakma özelliği vardır. Balı ağzınıza aldığınızda genzinizde hafif bir yanma hissediyorsanız balınız gerçektir. Yediğiniz balın gerçek olması için yedikten sonra balın tadının damağınızda 15-20 sn daha boyunca hissedilmesi gerekir. Doğal olması için keskin tada sahip balı tercih etmelisiniz.

4)AKIŞKANLIK

   Gerçek balı ayırt etmenin en kolay yöntemlerinden biri de kaşıkla yapılan akışkanlık testidir. Gerçek bal oldukça akışkandır. Bunun için kavanozdan aldığınız bir kaşık balı aşağı doğru akıttığınızda eğer kesilmeden düz bir şekilde akışkan halde iniyorsa balınız gerçektir. Sahte balda akışkanlık testi yapıldığında kaşıktan akan bal düzgün bir akışkanlık düzeyinde değil kesik kesik aşağı iner.

5)KOKU

   Gerçek balın kendine özel çok hafif, zor hissedilen bir kokusu vardır. Eğer balı kokladığınızda rahatlıkla ağır basan bir koku alıyorsanız balınız içerisinde katkı maddeleri bulunan sahte baldır. Eğer burnunuza belli belirsiz, hafif bir koku geliyorsa balınız gerçektir. 

6)ILIK SU DENEYİ

   Gerçek bal suya konulduğunda hemen etkileşime geçmez. 1 su bardağı ılık suya bir tatlı kaşığı balın atın. Eğer bal hemen etkileşime girerek çözünüyorsa bal sahtedir. Balınız gerçek ise suyun içine bıraktığınız bal ilk başta konulduğu gibi kalır, bir süre sonra çözünmeye başlar.

Bir Yorum Bırak


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

2 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5