Bal denilince aklımıza kahvaltılarda yediğimiz, süzme şeklindeki, tadıyla ağzımızı şenlendiren kıvamlı besin maddesi gelir. Temelde her bal çeşitli çiçek nektarlarından yapıldığı için çiçek balı kategorisine girer. İlkbaharda çiçeklerden toplanarak üretilen ballara da çiçek balı denir, Bu balların üretimi kimi zaman yaz veya sonbaharı bulabilmektedir. Ancak gördüğümüz balların rengi, kokusu, tadı, yapısı bile birbirinden çok farklı olabilir. Bu farklılığı belirleyen unsurlar nektarların toplandığı çiçekler, yetiştiği coğrafyanın bitki örtüsü, o seneki verimlilik, rakım yüksekliği gibi pek çok sebeptir. Her coğrafyada, çok sayıda çiçek bulunması beraberinde pek çok çeşitte çiçek balının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Her bal bir nevi çiçek balı sayıldığı halde fiyat, kalite açısından aralarında farklılıklar vardır. Bu noktada çiçek balı alırken dikkat edilmesi gereken nokta balın kalitesidir. Çiçek balının kalitesi de içerisindeki çiçeklerin bulunabilirliğinden başlayarak çeşitli faktörler tarafından belirlenir.
1) Hiçbir katkı maddesi içermemeli. Kovandan alınan bal hiçbir ekstra işlemden (kaynatma vb) geçirilmeyen ham bal olmalı.
2) Balın üretildiği coğrafya çok önemlidir. Üretildiği bölgenin çiçek çeşitliliği, yüksekliği, iklimi o balın kalitesini belirler. Yüksek kesimlerde çiçek sayısı daha fazladır. O yüzden bir ayçiçek balıyla yüksek kesimlerdeki çiçeklerden üretilen bal aynı değildir.
3) İçerisinde hiçbir ilaç etkisi olmamalı. Üretildiği arazı tarım arazisi olmamalı. İçerisine hiçbir kanserojen madde, zirai ilaç bulaşmamalı.
4) Balın kalitesini belirleyen bir diğer unsur ise arıların cinsidir. Bazı arılar her arının alamadığı çiçeklerden bal toplayabilir. Arıların sağlıklı ve güçlü olması gerekir. Bal üreten arılardan arı sütü ve polen toplaması yapılmamalıdır. Kıiın arıya yetecek kadar bal bırakarak bahara güçlü kalması sağlanmalıdır.
- Hastalıklara karşı direnci arttırır. Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kışın ılık süt veya suya karıştırılarak tüketilebilir.
- Doğal bir şeker olduğu için, yemek veya içeceklere eklendiğinde yapay şekerler gibi kan şekerini aniden yükseltmez.
- Eklemlerde meydana gelen kireçlenmelerin önüne geçer.
- Damar tıkanıklığını önleyerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
- Ilık suyla karıştırılarak içildiğinde sindirim sistemini düzenlemeye, bağırsak florasını dengelemeye yardımcı olur.
- Hücreleri yenileyerek kansere sebep olacak hücreleri etkisiz hale getirir.
- Ciltteki deformasyonları giderir.
- Güne daha zinde başlamanızı sağlar.
- Doğal antibiyotik olması sebebiyle öksürük, grip, nezle gibi kışın sık görülen rahatsızlıkları önler.
- Kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?
Tavsiye Link: Balın Cilde Faydaları Nelerdir?
Her ay alıyorum gerçekten bukadar doğalını görmedim güvenle alabilirsiniz kesinlikle pişman olmuyacağınız bir kalitede Bal
Sürekli alışveriş yaptığımız organik ürünleri olan ve güvenirliği ile bilinen mahallemizin Bakanı sayın Reçep bey'e bu sağlıklı ürünleri bizlere sunduğu için Teşekkür Ederiz.