Çam Balı Nedir? Nasıl Oluşur? Faydaları Nelerdir?

Çam Balı Nedir?

   Çam balının bilinen diğer adı "salgı balı"dır. Çam balını diğer çiçek ballarından ayıran özelliği Basra Böceği'ne, yabancı kaynaklardaki adıyla Marchalina Hellenica' ya ihtiyaç duymasıdır. Basra Böceği değişik çam ağaçları türleri (kızılçam, fıstık çamı) üzerinde yaşar ve bu ağaçların öz suyunu emerek hayatını devam ettirir. Emdiği çam ağacı özsuyunu kendi içerisinde değişikliğe uğratarak salgı haline getirir. 

   Çam balı, arılar tarafından çam ağacı özsuyuyla beslenen Basra Böceği' nin salgısı kullanılarak üretilen bir salgı balı çeşididir. Çam balını daha çok süzme bal şeklinde satışta görürüz. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilmekle birlikte Muğla ilimiz çam balı üretimi konusunda öne çıkmaktadır. Bu sebeple "Muğla balı" veya "Muğla çam balı" olarak da bilinmektedir. Çam balı üretimi Ağustos aylarında başlar ve Ekim, Kasım aylarında yoğun olarak üretilmektedir.

Çam Balı Nasıl Oluşur?

   Çam balı yapımında önemli olan Basra Böceği (Marchalina Hellenica) tüm ömrünü çam ağaçları yüzerinde, ağacın öz suyunu emerek devam ettirir. Çam ağacı özsuyunun yaklaşık %80'i proteinden oluşur. Basra Böceği bu proteini kendisi için kullanır. Geri kalan karbonhidratı salgı haline getirir. Bünyede değişime uğrayan salgı bal arıları tarafından alınır. Bal arıları da bu salgıyı kendi bünyelerinde sentezleyerek peteklere depolar. Depolanan salgı gereken nemi kovan içerisinde arıların uçuşmasından alır. Olgunlaşarak bal haline gelir. Hasat zamanı gelince de oluşan çam balı toplanır. 

Çam Balının Özellikleri Nelerdir?

- Diğer çiçek ballarından farklı olarak daha koyu renge sahiptir. Kahverengi tonlarında orta koyuluktan çok koyu renge kadar aralığı vardır.

- Bozulmadan çok uzun süre saklanabilir.

- Kristalleşme süresi diğer ballara göre oldukça uzundur. Çok geç kristalleşir. 

- pH değeri diğer ballara göre oldukça düşüktür.

- Kokusu kendine has aromatik yapıya sahiptir. Taze çam ve odunumsu kokusu vardır.

- Tadından herhangi bir acılık bulunmaz. 

- Dünyada çam balı üretiminde Türkiye 1. sırada yer almaktadır. 

Çam Balının Faydaları Nelerdir?

1) Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu özelliğiyle ağız ve boğaz enfeksiyonlarında etkilidir.

2) Antioksidan içeren maddeler sayesinde bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Bazı araştırmalara göre immün sistemi güçlendirerek kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır.

3) Mide asidini dengeleyerek hazımsızlık ve diğer mide şikayetlerini hafifletir.

4) Kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyonu düşürme etkisi vardır.

5) Demir eksikliğinin giderilmesinde ve kemik sağlığında olumlu etkileri oldukça fazladır.

6) Hücre yenilenmesini sağlar ve cildi nemli tutar. Ciltteki sivilce ve yara izlerinin giderilmesinde etkilidir.

7) Nem kazandırma özelliği sayesinde saç dökülmesi başta olmak üzere saç ile ilgili tüm olumsuzluklar üzerinde iyi etkileri vardır.

8) İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücuda enerji sağlar ve vücudu daha dinç bir hale getirir.

Çam Balını Kimler Kullanabilir? Ne kadar Tüketilmelidir?

   Çam balı 1 yaş altındaki çocuklara önerilmez. Bala alerjisi olanların da çam balından uzak durmaları gerekmektedir. Sağlık problemi olmayan kişiler gereken dozu aşmadıkça çam balını tüketebilir.

Mide problemi yaşadığınızda ılık su içerisine katacağınız 1 çay kaşığı çam balı mide rahatsızlığınızı hafifletecektir.

Herhangi bir öğünde çam balı tüketmenin bir sakıncası yoktur. Tek dikkat edilmesi gereken nokta günde 1 veya en fazla 2 tatlı kaşığını geçmemek gerekir. Kronik rahatsızlıkları olanların doktor önerisini almaları gerekmektedir.


Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?

Tavsiye Link: Altın Süt Nedir?

Bir Yorum Bırak


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

Bu yazıya henüz puan verilmemiş. Puan vermek istemezmisiniz ?