Arı sütü, işçi bal arılarının yutak üstü bezlerindeki salgı ile oluşan; çiçek polenleri, bal özü ve arıların enzimlerini bulunduğu akıcı jel kıvamında maddedir. Krem renge sahip olan arı sütü arıların yavru beslemesinde kullanılır. Ayrıca kraliçe arının ana besin kaynağıdır. Yavru arılar ilk 3 gün beslenmesinde arı sütü kullanırken, kraliçe arılar ömrü boyunca arı sütüyle beslenir. Bu yüzden de kraliçe arıların yaşam süreleri daha uzun ve ağırlıkları daha fazladır.
Arı sütü yapısı krema veya jöleye benzetilmesinden ve kraliçe arının ana besin maddesi olmasından dolayı İngilizce'de "royal jelly" (kraliyet jeli) olarak da geçer. Tat olarak ekşi, koku olarak da keskin bir yapıya sahiptir. Arı sütündeki içerik, bulunduğu iklim ve coğrafya koşullarından etkilenir.
Yeni bir kraliçe yetiştirmek isteyen işçi arılar, küçük birkaç larva seçer ve larvaların bulunduğu petek gözlerini bol miktarda arı sütüyle doldurur. Larvalar ilk 3 gün arı sütüyle beslenir. 3 günden sonra da arı sütüyle beslenmeye devam edilince kraliçe arı oluşur. Kraliçe arı oluştuktan sonra da her zaman arı sütüyle beslenmeye devam eder. Böylece hem üreme kabiliyetleri hem yaşam süreler hem de boyutları işçi bal arılarından daha güçlüdür.
Arı sütü toplanırken önce kraliçe arı kovandan güvenli şekilde uzaklaştırılır. Daha sonra kovana larva ve yumurtala halinde petekler bırakılır. İşçi arılar bu petekleri yeniden arı sütüyle doldurur. 2-3 gün süren bu işlem 1 ay boyunca tekrar edilir. Doğal yollarla üretim yapıldığında bir kovandan sadece 20-25 gr arı sütü elde edilir. Bu arı sütleri genellikle ilkbahar ve yaz aylarında toplanır.
Arı sütü içerisinde doğal şeker, esansiyel yağ, çok sayıda vitamin, yüksek oranda protein, aminoasit, folikasit, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, bakır gibi mineraller bulundurur. Zengin içeriği ve yüksek besin değeri sayesinde birçok faydası bulunan arı sütü alternatif tıpta da sıklıkla kullanım yeri bulmaktadır. Zor ve az miktarda üretilmesinden dolayı yüksek maliyete sahip olan şifa deposu arı sütünün faydaları şunlardır;
1) Güçlü bir antioksidan olması sebebiyle vücudu kanser hücrelerine karşı korur ve bağışıklığı güçlendirir.
2) Mide ve bağırsak sorunlarını gidererek sindirim sistemini düzenler.
3) Menopoz döneminde yaşanan bazı belirtileri hafifletir.
4) Kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur.
5) Gece yatmadan az miktarda tüketildiğinde rahat bir uyku uyumanızı sağlar.
6) Vücudun daha enerjik ve zinde olmasına katkıda bulunur.
7) Hafızayı güçlendirerek alzheimer riskini azaltır.
8) Aminoasitler sayesinde kemik gücünü arttırır.
9) Kısırlık tedavisinde kullanılan arı sütü erkeklerde sperm sayısını arttırır, kadınlarda doğurganlık oranını yükseltir.
10) Kan basıncını düzenleyerek kalp ve tansiyon sorunlarını hafifletir.
11) Cilt hastalıklarında birçok etki sağlayarak, sağlıklı bir cilde kavuşturur.
Uzmanlar tarafından saf halde tüketilmesi önerilmektedir. Ancak baskın bir tat ve kokuya sahip olduğu için kullanımını kolaylaştırmak adına sevdiğiniz içeceklere karıştırılabilir. Bal ile karıştırarak da tüketebilirsiniz. Ancak her besinde olduğu gibi arı sütünde de kullanım miktarına oldukça dikkat edilmelidir. Yüksek besin içeriği bazı bünyelerde alerjiye sebebiyet verebilir. Çocuklarda, hamile ve emziren annelerde kullanırken doktor tavsiyesi alınmadan tüketilmemelidir. Kullanıma herhangi bir engel bulunmadığı takdirde sabah ve akşam aç karna olmak üzere günde 2 tatlı kaşığı tüketilmesi uygundur.
Tavsiye Link: Balmumu Nedir?
Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?
Bir Yorum Bırak