Arı Ekmeği (Perga) Nedir? Nasıl Üretilir? Ne Kadar Tüketilir? Faydaları Nelerdir?

Arı Ekmeği (Perga) Nedir?

   Günümüzde adı sıkça duyulan, popülerliği artan "Arı ekmeği" , arıların topladıkları bal, balmumu ve polenin arıların kendi salgılarıyla birleştirerek oluşturdukları mucizevi bir besin kaynağıdır. Arı ekmeğinin bilimsel verilerdeki ismi "perga" olarak geçmektedir. Arı ekmeği (perga) yavru arıların ilk besin kaynağı olması açısından önemlidir. Kısaca polen ve balın çeşitli mayalandırma işlemlerinden geçmiş haline arı ekmeği (perga) denir. Doğal bir vitamin olması, çeşitli mineraller içermesi sebebiyle ünü gittikçe artış göstermektedir. Günlük hayatımızda arı ekmeğini daha sık duymaya başlamış olduk. 

   Arı ekmeği ham haliyle dış tarafında polenlerin olması sebebiyle insanlar tarafından sindirilmesi zor olan bir besindir. Dış zarın arılar tarafından enzimlerle parçalanarak sindirimi kolay hale getirilmesi sayesinde insan tüketimi için de uygun forma kavuşmaktadır. Polenin dış zarının parçalanması bir nevi fermente işlemi olmaktadır. Bu fermente işlemi de arı ekmeğine probiyotik işlevi kazandırmaktadır. Her besin grubunda olduğu gibi arılar tarafından üretilen ürünlerin de doğru koşullarda saklanarak gerekli süre içerisinde tüketilmesi büyük önem taşımaktadır. Piyasada genelde kurutulmuş olarak veya kapsül formuyla karşımıza gelen arı ekmeği, doğru yerlerden alındığında güvenle tüketilebilen bir şifa deposudur.

Arı Ekmeği Nasıl Oluşur, Nasıl Üretilir?

   Arılar temelde besin olarak polen, bal, su ve çeşitli nektarlara ihtiyaç duyar. Polenler vitamin, mineral ihtiyaçlarını karşılarken nektarlar da karbonhidrat ve enerji ihtiyaçlarını karşılar. Arı ekmeği ise işçi arıların daha besleyici, lif oranı yüksek bir besin üretme çabasıyla ortaya çıkmaktadır. Amaç kış için kendilerine daha yüksek proteinli, lif oranı yüksek yiyecek oluşturmaktır. Bunu için toplanan polenler kovandaki petek gözlerinde depolanırlar. peteklerdeki polenleri kendi enzimleriyle fermente işleminden geçirerek arı ekmeğini oluştururlar. Bu fermente işlemi yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Bu işlem sonrası oluşan arı ekmeği kovanda uzun süre saklanabilmektedir. 

  Arı ekmeğiyle arı poleni içerik olarak benzerlik gösterse de farklılıkları bulunmaktadır. Arı poleni sindirimi çok daha zor bir besin maddesidir. Ancak arı ekmeği (perga) fermente işleminden geçtiği için sindirimi daha kolay hale gelmektedir. İçerisindeki nem oranı da kurutulduktan sonra daha da düşmektedir. Yapılan çeşitli çalışmalar sonucu da taze arı ekmeği ve kurutulmuş arı ekmeği, kurutulmuş polene oranla daha yüksek antibakteriyel özelliğe sahiptir. Arılar tarafından üretilen tüm ürünlerde antioksidan özelliği bulunmaktadır. Antioksidan maddeler hava ve güneşle teması sonucunda özelliklerini kaybettiğinden dolayı arı ekmeğinin antioksidan özelliğini kaybetmesini engellemek için toz veya kapsül formunda muhafaza etmek daha doğru olur. 

Arı Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

1) Arı ekmeği antiseptik özelliği taşımasından dolayı mikrop öldürücü etkisi vardır.

2) Hücre yenilemesi sayesinde cilt üzerindeki sorunları gidererek ciltte oluşan yaşlanma belirtilerini hafifletir.

3) Bağışıklık güçlendirici etkisiyle arı ekmeği başta sindirim sistemi olmak üzere vücutta birçok işleyişi düzene koyar.

4) Kronik kabızlık yaşayanlar için arı ekmeği iyi bir besindir.

5) İçerisinde yüksek oranda K vitamini bulunduran arı ekmeği zihinsel aktiviteyi arttırarak daha verimli hale getirir. 

6) Beyinsel fonksiyonları güçlendirmesi sayesinde deformasyonları azaltarak depresyon ve stresi de azaltmada etkilidir.

7) Karaciğer üzerinde de olumlu etkileri bulunur. 

8) Tansiyon, kan basıncı ve kolesterol seviyelerini dengelemede etkildir.

9) Üreme hormonlarına da olumlu etkileri görülmüştür.

10) Kansızlık olarak da bilenen anemi rahatsızlığı için şifadır.

11) Diş eti kanamalarını hafifletir.

Arı Ekmeği Nasıl Kullanılır? Nasıl Tüketilir?

   Arı ekmeği çocuk ve yetişkinlerin kullanımı için uygudur. Genellikle arı ürünlerinin sütle birlikte tüketilmesi önerilir. Sabah kahvaltıda tüketilmesi arı ekmeğinin aktive hale gelmesi için daha uygun zaman dilimidir. 2 yaş üzerindeki çocuklar için günlük kullanımı 3-5 adet arası uygundur. Yetişkinler içinse bu miktar günlük olarak 6-12 adet arası değişebilmektedir. Bol miktarda süt, yoğurt veya suyla tüketilmesi önerilir.

Arı Ekmeği Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Günümüzde bilinirliği arttığı için piyasada sağlıksız koşullarda üretilen birçok şekli bulunmaktadır. Bu yüzden arı ekmeği alırken bildiğiniz, güvendiğiniz yerlerden alışveriş yapmayı tercih etmelisiniz.

- Kronik rahatsızlığı olanlar mutlaka doktoruna danışarak tüketmelidir. Her besin herkese aynı faydayı sağlamayabilir. Sadece arı ekmeği için değil tüm doğal ürünler için geçerlidir.

- İçerisinde yüksek miktarda protein, lif bulunduğu için sporcular tarafından kullanımı uygundur.

- Daha öncesinde herhangi bir bal, arı ürünleri veya başka bir alerjiniz varsa gereken testleri yaptırmadan kullanmayınız.

- İştah açıcı özelliği olmasıyla beslenme bozukluğu olan çocuklarda kullanımı tercih edilmektedir. Ancak yine de kullanmadan önce çocuk doktoruna başvurmakta fayda vardır.


Tavsiye Link: Kestane Balı Nedir?

Tavsiye Link: Keçiboynuzu (Harnup) Balı Nedir?


Bir Yorum Bırak


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

Bu yazıya henüz puan verilmemiş. Puan vermek istemezmisiniz ?